Let’s Do It, Akdeniz! Basın Bülteni

Bizler, 3 Kıta’da bulunan ve tek bir deniz, Akdeniz etrafında yaşayan 22 ülkenin Akdeniz’i 1 günde temizlemek üzere harekete geçmiş bir gönüllü hareketiz…
Bugün İzmir’de olan Koordinasyon Ekibimizde 140 gönüllü bulunmakta.

Bu hareket 22 Akdeniz ülkesi ile beraber organize edilip, Türkiye sınırları içerisinde Yunanistan sınırından Suriye sınırına kadar sürecektir.. Bir başka açıdan, Edirne kıyılarından başlayarak, Hatay kıyılarına kadar sualtı ve kıyı temizliği planlıyoruz.

Dünyanın en büyük iç denizi özelliği taşıyan Akdeniz 46.000 km’lik kıyı şeridiyle Asya, Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlamaktadır.

Dünyada, yaklaşık 100 milyon ton atık bulunduğu düşünülüyor.

Bu sadece estetik bir sorun değil; aynı zamanda sağlık, doğal hayat, dayanışma ve sorumlulukla alakalı bir durum.
Sadece bir günde kapımızın önünü süpürerek, dünyayı temizleyebileceğimize inanıyoruz.

Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde yaşayan her yaştan Akdeniz gönüllüsü letsdoitakdeniz.org sitemizden “Gönüllü Ol” formunu doldurarak daha temiz bir Akdeniz için harekete katılabilirler.

Akdeniz tehlike sinyali veriyor.

Akdeniz yüzyıllardır insan medeniyetinin pek de şirin olmayan işgali altında.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı – Akdeniz Eylem Planı (UNEP-MAP) tarafından hazırlanan Akdeniz Deniz ve Kıyı Durum Raporu’nda Akdeniz’in barındırdığı türlerin yüzde 30’u sadece kendine özgü olan ve 21 ülkenin kıyısı bulunan Akdeniz’in biyolojik çeşitliliği tehlike altında bulunduğu belirtiliyor.

“İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklığın artması istilacı türleri de artırıyor. Bunların bazıları önemli balıkçılık kaynağı olarak değerlendirilirken, bazıları da ekosistemi risk altına sokuyor. Aşırı balıkçılık, tesadüfi avlanma veya yan avlar, deniz dibi yapısını bozan dip trolü ve diğer yöntemler ekolojik süreçleri ve ekosistem hizmetlerini etkileyerek Akdeniz üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Ayrıca kıyı yerleşimlerinin yüzde 37’sinde kanalizasyon arıtılmadan denize deşarj ediliyor, atık su arıtım tesislerinin yüzde 18’i ise yetersiz. Ayrıca dünya deniz trafiğinin yüzde 15’i Akdeniz’de gerçekleşiyor ve kazalardan kaynaklı petrol kirliliği artıyor.”

Raporda, tehditler kümülatif olduğundan çözümlerin bütünleşik olması gerektiği belirtiliyor.

Peki sadece çöp mü topluyoruz ?

Doğa gönüllüsü bizler Akdeniz’i temizlerken her yaştan insanın ortak iş yapmasını, kendi yeteneklerini ve yaparken mutluluk duydukları şeyleri belli bir amaca yönlendirerek yapmasını ve gönüllü bir hareketle herkesi Akdeniz’imizin etrafında toparlamayı amaçlıyoruz.

En güzel mavi Akdeniz’dir. 10 Mayıs’ta bu gönüllü harekette herkese yer var.

Let’s Do It! (Haydi Yapalım!) hareketi 2008 yılında, küçük bir Kuzey Avrupa ülkesi olan Estonya’da başladı.

Yol kenarlarında, doğada ve şehirlerde bulunan 10.000 ton atık, 50.000 gönüllünün bir araya gelmesi ile sadece 5 saat içinde temizlendi.

Bizler Let’s Do It, Akdeniz! olarak 10 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşecek temizlik günümüzle Akdeniz’imizi, ıyılarımızı temilemek istiyoruz. Bunun gerçekleşmesinde bütün tarafların temizlik konusunda sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz.

Let’s Do It,Akdeniz! Türkiye

Web sitemiz: www.letsdoitakdeniz.org
Kampanya web sitesi: www.akdenizoluyor.com
Facebook sayfamız: https://www.facebook.com/LetsDoItAkdenizTurkiye
Twitter hesabımız: https://twitter.com/LDITAkdeniz

 

 

Scroll to Top