Osman Atasoy ve Sibel Karasu geçtiğimiz yıl Uzaklar II adını verdikleri yelkenlileriyle , dünyanın öbür ucuna Horn Burnuna ulaşmıştı. Uzaklar II, şimdi Antarktika için yelken açtı. Tarihte ilk kez bir Türk teknesi Antarktika’ya ulaşmış olacak.
Daha önce Uzaklar adlı yelkenlisiyle yıllar süren dünya turuna çıkan Osman Atasoy, geçtiğimiz yıl Horn Burnu’nu dönen ilk Türk denizcisi ünvanına sahip olmuştu. Horn Burnu’nu dönmeyi başarabilen yelkenci sayısı dünya genelinde son derece az. Uzaklar II yelkenlisi ve mürettebatı Osman Atasoy ile Sibel Karasu bu kez Antarktika yolundalar.
Uzaklar II’nin Antarktika seferi ‘Dünyanın Ucundaki Şehir’den, Ushuaia’dan başladı. İlk hedef 27 deniz mili mesafedeki Şili’ye ait Puerto Williams adlı küçük köye oldu. Buradan Antarktika’ya gitmek için gerekli izin belgesi; ‘Zarpe’ alındı.
UZAKLAR II’NİN ANTARKTİKA ROTASI
Deneyimli denizci Osman Atasoy Antarktika rotalarını şöyle anlatıyor:
“Sibel Karasu ile birlikte Puerto Williams’tan sonra Horn Burnu civarındaki bir koyda demirleyeceğiz. Martial adlı bu ıssız demir yerinde olası bir kötü havanın geçmesini bekleyeceğiz.Uzaklar II ilk uygun havada demir alarak yelkenlerini basacak. Horn Burnu’nu ikinci kez geçecek. Güney Okyanusu’nun içine doğru yoluna devam edecek.
Antarktika’ya kadarki yaklaşık 500 millik seyrin ilk kritik etabı Horn Burnu’nu bordaladıktan sonraki ilk 60 millik mesafe olacak. Güney Amerika kıta sahanlığının okyanusa doğru uzandığı bu geniş saha tüm denizcilerin korkulu rüyası. Antarktika ile Horn Burnu arasında binlerce metre olan derinlik, bu bölgede birden 100 metreye düşüyor. Batıdan gelen dalgalar bu sığlığın üzerinde büyüyerek inanılmaz yüksekliklere ulaşıyorlar. Çoğu tekne burada devriliyor, alabora oluyor. Önümüzde zorlu bir seyir uzandığının farkındayız. İkimiz de oldukça heyecanlıyız!”
BUZDAĞLARI ONLARI BEKLİYOR!
Osman Atasoy ve Sibel Karasu seyirleri boyunca, Antarktika’ya yaklaştıkça buz dağlarıyla karşılaşacaklarının bilincindeler. Buz dünyadaki en sert maddelerden biri. En büyük gemileri bile parçalayabilecek kadar güçlü. Üstelik buz dağlarının hiç biri haritalarda işaretli değil. Serseri mayınlar gibi denizde sürükleniyorlar. Onları tespit etmenin tek yolu bakarak yerlerini belirlemek. Uzaklar II buz dağlarını gözetleyerek yola devam edecek.
Uzaklar II, 500 mil sonra ilk Antarktika adasına, Deception Adası’na demirleyecek. Daha sonra yarı donmuş sular arasında yolunu bulmaya çalışarak beyaz kıtanın sahillerine doğru seyrini sürdürecek.
Uzaklar II ekibi Antarktika seferi için tüm hazırlıkları tamamladı. Tekne baştan aşağı elden geçti. Antarktika’nın soğuk ve nemli havasından tekneyi korumak için kamara lombozlarına içten birer kat daha cam takıldı. Teknede üç ay yeterli kumanya bulunuyor. Kumanya, tekne ters dönse dahi yerlerinden fırlamayacak şekilde yerlerine sıkıştırıldı. Aylarca yetecek makarna, kuru bakliyat, un, pirinç, zeytinyağı, patates ve soğanlar kuru ve serin yerlere istiflendi. Osman Atasoy ve Sibel Karasu çok sevdikleri yiyeceklere ise ayrı bir özen gösterdi. At etinden yaptıkları pastırmalar, peynirler, sele zeytinleri, ev tarhanası, sarımsak bağları iki kat daha güvenli yerlere yerleştirildiler. Uzaklar II şimdi her zaman olduğundan daha çok Türk teknesi gibi kokuyor. Antarktika şimdi Uzaklar II’yi bekliyor.
Uzaklar II’nin yolculuğunu: www.osmanatasoy.org adresinden de takip edebilirsiniz.